Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie croissanty

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 130 gram
mąka tortowa 2 szklanki
drożdże suche 1 łyżka
woda letnia 1/4 szklanki
cukier kryształ 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mleko 2% 1/2 szklanki
jajko 1
czekolada 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie croissanty

Kroki postępowania

1
- W szklance rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na bok. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, mleko, sól oraz rozczyn drożdżowy. Należy wymieszać składniki łyżką, następnie ugniatać dłońmi na stolnicy podsypanej mąką. Staramy się wyrabiać jak najszybciej, około 5 minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki
- Rozwałkowujemy ciasto na blacie podsypanym mąką na kształt prostokąta (około 20cm x 30 cm, grubość 1 cm). Kostkę masła trochę rozpłaszczyć na kształt prostokąta i położyć w dolnej części ciasta.
Krok 1 - Francuskie croissanty foto
2
- Górną część zawinąć do połowy, następnie część z masłem zwinąć do górnej. Zlepić brzegi. Ponownie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm, tym razem 2 razy dłuższy niż poprzednio.
Krok 2 - Francuskie croissanty foto
3
Powtórzyć składanie ciasta
Krok 3 - Francuskie croissanty foto
4
i schłodzić w lodówce na 15 minut. Ponownie ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt, złożyć jak poprzednio, zawinąć ciasto obsypane mąką w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny
- Ciasto rozwałkować na długi prostokąt o grubości 0,5cm. Nożem przyciąć równo boki (z tych resztek ciasta robimy 7 rogalika),
Krok 4 - Francuskie croissanty foto
5
przekroić ciasto na 3 części, a następnie na trójkąty.
Krok 5 - Francuskie croissanty foto
6
Na rogaliki można położyć posiekaną lub roztopioną czekoladę.
Krok 6 - Francuskie croissanty foto
7
Zwijamy ciasto w rogale od podstawy w kierunku wierzchołka.
Krok 7 - Francuskie croissanty foto
8
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i układamy rogaliki w odstępach 5 cm i formujemy rogaliki na kształt księżyca. Jajko roztrzepujemy, dodajemy ekstrakt z wanilii i smarujemy nim rogaliki.
Krok 8 - Francuskie croissanty foto
9
Zostawiamy je w temperaturze pokojowej na 1,5h
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, rogaliki ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru
Krok 9 - Francuskie croissanty foto
10
Idealne na śniadanie!

Świetnie smakują na drugi, a nawet na trzeci dzień, ale rozpływające się w ustach są od razu po wyjęciu z piekarnika...mmm mniam!
Krok 10 - Francuskie croissanty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 11.03.2014 21:00
wygladaja apetycznie;p
ada.la 11.03.2014 18:25
fantastyczne rogaliki
Lidzia 11.03.2014 17:44
Pyszności.
MagdaXXX 11.03.2014 16:28
mniam rewelacja
Marta1986 11.03.2014 16:15
pyszności mniam
Wiktoria29 11.03.2014 15:39
uwielbiam rogaliki we wszelkiej postaci
Caterina 11.03.2014 15:36
a jak smakują ;) :D
Konczi 11.03.2014 15:29
wyglądają fantastycznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak