Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 25 gram
woda letnia 2/3 szklanki
oliwa 1/3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka
oliwki czarne 8 sztuk
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami i rozmarynem


Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Do drożdży dodać mąkę oliwę, u mnie olej własny rzepakowy, ( zostawić 1 łyżkę) i sól. Wyrobić gładkie ciasto.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta w dłoniach zrobić koło i palcami rozciągnąć na papierze tak żeby koło miało średnicę ok.27 cm.
Skropić resztą oleju, wcisnąć przekrojone oliwki i posypać igiełkami rozmarynu. Palcami wcisnąć oliwki w ciasto.
Od razu wstawić do piekarnika z temp. 60 stopni na 5 minut, następnie zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 35 minut do lekkiego zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.08.2016 22:25
wygląda pysznie
msmariusz 09.03.2016 11:42
wygląda smacznie
berys18 08.03.2016 13:36
pysznie wygląda
Wacław 07.03.2016 11:14
lubimy to ciasto
Madzai 07.03.2016 10:56
Też czasami robię :) mniam
w mojej kuchni 07.03.2016 09:15
smaczne jedzonko do zjedzenia
barbara11561 06.03.2016 20:31
wygląda pysznie:)
Kolorowa 06.03.2016 20:27
fajny przepis ;)
Maridka19 06.03.2016 17:50
Bardzo lubię , pysznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak