Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po mojemu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na zupę (flaki)

flaki wieprzowe 1 kg
ćwiartki z kurczaka 4 szt
marchewka 1 szt
cebula biała 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/6 szt
Majeranek suszony Prymat 2 dkg
sól i pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
woda 3-4 litry

Na zasmażkę

margaryna 1/4 kostki
mąka pszenna 2-3 łyżki

Porada

Flaki spożywać z pieczywem, najlepiej bułka pszenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po mojemu

Flaki krojone gotowane obgotować, odlać wodę . Zalać czystą wodą do ok połowy dużego garnka. Dodać ćwiartki kurczaka, marchewkę, małą pietruszkę i kawałek selera. Gotować. Warzywa wyjąć, gdy się podgotują. Części kurczaka także wyjąć . Do reszty w garnku dodać pokrojoną drobniutko małą cebulę i zostawić całość na małym ogniu. W międzyczasie, warzywa zetrzeć na drobnej tarce, dorzucić do garnka. Mięso drobiowe pokroić lub porwać na podłużne paski i też dorzucić do garnka.
Całość jeszcze gotować, w międzyczasie sporządzić zasmażkę z mąki i margaryny. Połączyć z zupą w garnku. Dodać majeranek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Gotować jeszcze kilka minut.
Można dodać zieleninę, najlepiej natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 22.02.2015 22:40
Wyglądają apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak