Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki inaczej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie każdy lubi, ale przepis naprawdę wart jest polecenia. Tak przygotowane flaczki to idealna przekąska do zimnego piwa.

Składniki:

flaki 500 gramów
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Sól i przyprawy można dodać bezpośrednio do mąki lub posypać na końcu całą potrawę.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki inaczej

Ugotowane miękkie flaki skropić cytryną, wymieszać i zostawić na 20 minut w lodówce.
Do woreczka lub pojemnika na żywność dodać mąkę (można wymieszać z drobno otartą skórką z cytryny lub ostrą papryką). Garstkę flaków wymieszać dobrze i smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złoto-brązowego koloru .
Podawać z cytryną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak