Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z grzyba barania głowa lub kozia broda (bez flaków wieprzowych i wołowych)

5.0
(41)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Flaczki nie każdy je lubi, a u niektórych wzbudzają wstręt. Sama nazwa wzbudza niesmak i wskazuje z czego jest zrobiona, ale mam alternatywę. Zamiast flaków daję grzyby kurki, ale najlepsza jest barania głowa lub kozia broda wyglądem ani smakiem się nie różni, i każdemu smakuje.

Składniki:

Składniki :

grzyby 1 główka
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler korzeniowy 100 g
cebula 2 szt.
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 liści
majeranek 2 łyżki
imbir 1 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 3 szczypty
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt.
wywar mięsny 1 litr
masło 1 łyżka
olej 3 łyżki

Porada

Grzyby - barania głowa lub kozia broda. Flaczki nawet jeżeli są zrobione z grzybów, to potrawa świetnie rozgrzewająca i dodająca energii danie jest idealnym posiłkiem w okresie zimowym. Polecam i życzę smacznego !!!

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z grzyba barania głowa lub kozia broda (bez flaków wieprzowych i wołowych)

1) Grzyby opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Grzybki powinny być dobrze wyczyszczone i pokrojone.

2) Umyte grzyby zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
Ugotowane grzyby przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad grzybami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.

3) Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.

4) Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.

5) Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.

Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak