Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z grzyba barania głowa lub kozia broda (bez flaków wieprzowych i wołowych)
1) Grzyby opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Grzybki powinny być dobrze wyczyszczone i pokrojone.
2) Umyte grzyby zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 10 minut.
Ugotowane grzyby przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad grzybami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.
3) Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.
4) Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.
5) Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.
Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.