Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż czarny 200 gram
bulion warzywny 400 mililitr
sos sojowy 2 łyżka
sok z limonki 1 sztuka
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
polędwica z dorsza 400 gram
bazylia 3 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 szczypta
mleko kokosowe 200 mililitr
szczypiorek 1 pęczek
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 2 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 2 sztuka
oliwa 1 łyżka
trawa cytrynowa 2 łyżka
olej kokosowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem

Najpierw gotujemy bulion według przepisu, dorsza kroimy w kostkę i marynujemy w soli himalajskiej, pieprzu, sosie sojowym, bazylii holi i dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i szklimy na patelni. Następnie wkładamy dorsza i chwilę przesmażamy, dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę w słupkach. Dusimy przez 10 minut, a następnie odmierzamy ryż i wsypujemy na patelnię. Chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, mleczko kokosowe i dusimy aż do wchłonięcia przez ryż płynu. Wsypujemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy do smaku imbirem, sokiem z limonki, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 26.10.2016 16:27
wygląda bardzo ciekawie :)
Barbara13 26.10.2016 10:56
Ciekawe i smaczne danie
mysza75 26.10.2016 10:26
bardzo lubię czarny ryż samo zdrowie
tobi1989 26.10.2016 04:09
Ciekawy przepis :)
Małgorzata92 26.10.2016 03:53
Super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak