Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatny kurczak w towarzystwie pieczarek, pełnego witamin szpinaku z czosnkiem oraz aromatycznego kopru. Sos świetnie smakuje podany z ryżem lub ziemniaczanym puree.

Składniki:

Kurczak:

piersi z kurczaka 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 250 g
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
mrożony szpinak 200 g
posiekany koperek 0.5 pęczka
śmietanka 30% 400 ml
masło klarowane 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Kurczak:

1
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.
Mięso oprószyć paprykami oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, smażyć na rumiano.
Krok 1 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
2
Dołożyć pieczarki, wymieszać, podsmażyć.
Krok 2 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
3
Dodać szpinak, smażyć kolejne 5 min do częściowego odparowania płynów.
Krok 3 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
4
Wlać słodką śmietankę, wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Krok 4 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak