Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym
Selera, ziemniaka i jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( tak aby przykryła warzywa) i gotujemy około 15 minut aż seler i ziemniak będzie miękki. Warzywa odcedzamy, ubijamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy masło i śmietankę i wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jeśli puree ma być aksamitne i gładkie możemy je przetrzeć przez sitko. Puree doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z kurczaka grillujemy ( najlepiej na tacy aluminiowej ) po 5-8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i odstawiamy na chwilę na bok by mięso odpoczęło.
Na talerz kładziemy porcję puree, filet kroimy w plastry i układamy na puree, serwujemy od razu np. z żurawiną : )