Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka nadziewany śliwką i grzybami
Filet ostrym nożem naciąć w samym środku, robiąc nożem okrąg, wyciąć ok 2cm by zrobić luźne miejsce na farsz. Natrzeć mięso przyprawami, w środku i na zewnątrz, zostawić.
Grzyby namoczyć w wodzie, następnie odsączyć (wody nie wylewać) i na maśle razem z cebulką przesmażyć, ok. 10 min.
Ostudzone grzyby wymieszać z pokrojonymi śliwkami, nadziewać mięso, następnie spiąć wykałaczką i obsmażyć z każdej strony na odrobinie masła, po czym zalać wodą z grzybów, wodą, wódką i dusić ok. 1g najlepiej bez przykrycia, obracając co jakiś czas, pod koniec odparować płyn, by uzyskać tylko minimalną ilość glazury, mięso pokroić, podawać z surówką i ziemniakami.