Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka nadziewany śliwką i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne danie na obiad dla rodziny czy przyjaciół.

Składniki:

Mięso

filet z indyka 600 g
grzyby suszone 1 garść
śliwki suszone 15 szt.
cebula cukrowa 1 szt.
masło 82% 20 g
sól 5 łyżeczek
pieprz 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
wódka 100 ml
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka nadziewany śliwką i grzybami

Filet ostrym nożem naciąć w samym środku, robiąc nożem okrąg, wyciąć ok 2cm by zrobić luźne miejsce na farsz. Natrzeć mięso przyprawami, w środku i na zewnątrz, zostawić.

Grzyby namoczyć w wodzie, następnie odsączyć (wody nie wylewać) i na maśle razem z cebulką przesmażyć, ok. 10 min.

Ostudzone grzyby wymieszać z pokrojonymi śliwkami, nadziewać mięso, następnie spiąć wykałaczką i obsmażyć z każdej strony na odrobinie masła, po czym zalać wodą z grzybów, wodą, wódką i dusić ok. 1g najlepiej bez przykrycia, obracając co jakiś czas, pod koniec odparować płyn, by uzyskać tylko minimalną ilość glazury, mięso pokroić, podawać z surówką i ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zasolona 27.12.2023 18:34
Ta ilość soli jest bez sensu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak