Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastojaj

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 3\4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

ciasto bakaliowe

figi 20 dag
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie mielone10 dag
orzechy posiekane 10 dag
mąka pszenna 2 łyżki
białko 12 sztuk
cukier 10 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

masa

żółtko jajek 12 sztuk
cukier waniliowy
cukier 5 łyżek
masło 2, 5 kostki

Porada

blacha 25 na 30

Przepis i sposób przygotowania na: Figowiec

1Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min.

2. Przygotowujemy ciasto bakaliowe: Białka ubijemy z cukrem, dodajemy bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszamy. Pieczemy.

3. Przygotowujemy masę: żółtka z cukrem ubijamy na parze. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną. 4. Teraz przekładamy ciasto: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy.
Wierzch ciasta posypujemy kakao

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 18.11.2015 23:52
smakowicie wygląda
Ada-Gaba 18.11.2015 21:43
pyszne ciasto
wwwiolka 18.11.2015 21:38
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 18.11.2015 20:36
Pyszne ciasto
Mala 18.11.2015 19:26
uwielbiam figi
gosia1988 18.11.2015 19:11
smaczne ciasto
Anna169Hosz 18.11.2015 18:07
Na pewno pyszne ciasto.
Marta1986 18.11.2015 17:55
bardzo smaczne
Justi2401 18.11.2015 17:23
Figi uwielbiam więc na pewno by mi zasmakował :)
agnieszka214 18.11.2015 17:13
Już mi slinka ciemniejsze takie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak