Przepis i sposób przygotowania na: Figowiec
jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
ciasto bakaliowe:
figi 20 dag
rodzynki 20 dag
orzechy włoskie mielone 10 dag
orzechy włoskie posiekane 10 dag
mąka 2 łyżki
białka 12 sztuk
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
masa:
żółtka 12 sztuk
cukier 6 łyżek
masło 2 1/2 kostka
Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Przygotowujemy ciasto bakaliowe: Białka ubijemy z cukrem, dodajemy bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszamy. Pieczemy. Przygotowujemy masę: żółtka z cukrem ubijamy na parze. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną. Ciasto przekładamy: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch ciasta posypujemy kakao.