Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny
ciasto bakaliowe
masa

Przepis i sposób przygotowania na: Figowiec

biszkopt:
jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki

ciasto bakaliowe:
figi 20 dag
rodzynki 20 dag
orzechy włoskie mielone 10 dag
orzechy włoskie posiekane 10 dag
mąka 2 łyżki
białka 12 sztuk
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

masa:
żółtka 12 sztuk
cukier 6 łyżek
masło 2 1/2 kostka

Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Przygotowujemy ciasto bakaliowe: Białka ubijemy z cukrem, dodajemy bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszamy. Pieczemy. Przygotowujemy masę: żółtka z cukrem ubijamy na parze. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną. Ciasto przekładamy: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch ciasta posypujemy kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 08.03.2014 09:47
obłędny pomysł na ciacho
iziona 11.04.2013 14:25
Królestwo i rękę córek za kawałek tego ciasta :)
reniatka 11.04.2013 12:33
swietne ciasto
babajaga1969 11.04.2013 09:01
ciasto wygląda przepysznie i apetycznie :)
noninka77 11.04.2013 08:41
mniam...uwielbiam ciasta:)
Habibi 11.04.2013 08:35
A bakalii się nie rozdrabnia wcześniej, przed dodaniem do masy?
Agnieszka-87-25 11.04.2013 08:07
musi być przepyszny!
SmakolykiJoanny 11.04.2013 08:01
Ciekawy przepis
bietka 11.04.2013 07:59
dobre ciasto :)
Piter 31 11.04.2013 07:50
Rewelacja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak