Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Feijoada

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Feijoada to pochodzące z Portugalii i bardzo popularne w Brazylii pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonej fasoli. To właśnie od portugalskiego słowa feijão (fasola) wywodzi swoją nazwę.   

 

Potrawa przypomina gulasz i zawiera różnego rodzaju mięso oraz warzywa. Jest sycącym, łatwym do przygotowania, rozgrzewającym daniem. W sam raz na chłodne dni.  

Składniki:

wołowina 25 dag
szynka lub łopatka 20 dag
kiełbasa paprykowa 20 dag
por 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
fasola czerwona z puszki 1 puszka
olej ryżowy 2 łyżki
papryka zielona 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
boczek 20 gotowany
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sok pomarańczowy 200 ml (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Feijoada

Feijoada to danie z czerwoną fasolą i mięsem, które największą popularnością cieszy się w Brazylii. Nic dziwnego: jest niedrogie, bardzo proste do przygotowania, sycące, rozgrzewające i pyszne. 

Kroki postępowania

1

Mięso opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kostkę. Por i paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.

W rondlu rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pokrojony boczek oraz por z czosnkiem i przesmażyć.

Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Wrzucić pokrojone mięso, dodać liść laurowy.

Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości, przez około 1 godzinę.

Krok 1 - Feijoada foto
2

Na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć do zupy paprykę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i czerwoną fasolę razem z zalewą.

Wlać sok pomarańczowy i gotować przez około 10 minut.

Krok 2 - Feijoada foto
3
Doprawić do smaku solą pieprzem. Podawać gorącą.
Krok 3 - Feijoada foto

Jeśli smakowała Ci brazylijska feijoada zobacz także przepis na inne danie z tego regionu: coxinhas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.01.2014 20:57
super przepis
kasienka23 28.01.2014 18:24
smakowite mięsko!
2milutka 28.01.2014 12:02
nazwa jest oryginalna, to bardzo znana brazylijska zupa..:)
Anna169Hosz 28.01.2014 11:06
Potrawa pewnie pyszna ale nazwa nie do przeczytania :)
agnieszka131919 28.01.2014 10:38
apetycznie wygląda, na pewno bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak