Przepis i sposób przygotowania na: Feijoada
Feijoada to danie z czerwoną fasolą i mięsem, które największą popularnością cieszy się w Brazylii. Nic dziwnego: jest niedrogie, bardzo proste do przygotowania, sycące, rozgrzewające i pyszne.
Kroki postępowania
Mięso opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kostkę. Por i paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
W rondlu rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pokrojony boczek oraz por z czosnkiem i przesmażyć.
Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Wrzucić pokrojone mięso, dodać liść laurowy.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości, przez około 1 godzinę.
Na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć do zupy paprykę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i czerwoną fasolę razem z zalewą.
Wlać sok pomarańczowy i gotować przez około 10 minut.