Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Faworki inaczej chruściki to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku w kształcie złożonej kokardki, pieczone na głębokim tłuszczu. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
kwaśna śmietana 4 łyżki
spirytus 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier puder 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę, spirytus, szczyptę soli i połączyć ze sobą składniki. Całość dokładnie wyrobić rękoma za pomocą wałka aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na około 40 minut, aby ciasto odpoczęło.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 10 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.

3. Tak przygotowane faworki wrzucić partiami na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na złoty kolor około 1 minuty z każdej strony.

4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu i obficie oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak