Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowe brownie z kokosem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

fasola czerwona z puszki 1 puszka
daktyle 100 g
banan 1 sztuka
jajko 2s sztuki
czekolada gorzka 100 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 4-5 łyżek

Polewa

czekolada gorzka 100 g
wiórki kokosowe

Porada

1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi ;-) 2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby doda

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe brownie z kokosem

Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 16.11.2016 09:28
Miałam zrobić i zawsze zapominam :) Fajne
gusia1000 12.11.2016 23:14
Dobre ciasto.
sezamek 11.11.2016 11:12
ciekawe ciacho
Franciszek 11.11.2016 00:39
ciekawe ciasto
Stenka 10.11.2016 23:02
ciekawa propozycja
Małgorzata92 10.11.2016 21:26
Pyszności :)
ziutka123 10.11.2016 20:37
ciekawy przepis
Marta1986 10.11.2016 20:31
bardzo smaczne
Beatris 10.11.2016 19:41
Oryginalne, ciekawe ciasto, chętnie zjadłabym kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak