Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem
Fasolę moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości w garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę. Na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony batat, fasolę odcedzoną z wody, grzyby i kiełbasę z boczkiem. Dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.