Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

3.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sycąca ogrzewająca fasolka którą wzbogaciłam dodając suszone grzyby, batat i paprykę. Polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko. Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką.

Składniki:

fasola biała 50 dag
batat 1 sztuka
kiełbasa zwyczajna 40 gram
boczek wędzony 50 gram
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler 1 kawałek
papryka czerwona 2 sztuki
grzyby suszone 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
wędlina wędzona 1 łyżeczka
papryczka chili 0.5 sztuki
przecier pomidorowy 1 litr
natka pietruszki 4 gałązki
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Fasolę moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości w garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki. Marchewkę i seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebulę obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę. Na końcu dodaję kiełbasę, paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony batat, fasolę odcedzoną z wody, grzyby i kiełbasę z boczkiem. Dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:13
Fasolka na bogato:) Podoba mi się ta duża ilość warzyw.
Babeczka35 28.01.2019 15:00
Smakowite danie. Kolorowe i sycące.
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 10:55
Smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak