Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z chorizo

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

I tak powstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków dania.

Składniki:

Składniki:

fasola biała 500 gramów
kiełbasa 2 sztuki
kiełbasa śląska 2 sztuki
chorizo 100 gramów
boczek surowy 250 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy kiełbasy ze świniobicia.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolę moczymy w zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy.
Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy.
Boczek kroimy w słupki.
Fasolę zalewamy zimną wodą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 minut, zmniejszamy płomień.
Boczek i chorizo wytapiamy na suchej patelni, dodajemy pozostałe kiełbasy, smażymy do ich zrumienienia, dodajemy do fasoli.
Dusimy (bez przykrycia) na średnim ogniu, po 30 min. dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek i majeranek. Mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Na maśle podsmażamy mąkę, dodajemy wywar z fasoli, rozrabiamy. Dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak