Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

Składniki:

Lista składników

fasola Jaś 500 g
kiełbasa drobiowa 1 szt. (z piersi kurczaka)
kiełbasa 1 szt. (z szynki)
pomidory krojone z puszki 1 szt.
koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
cebula biała 1 duża szt.
czosnek 3 ząbki
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

cukier trzcinowy 3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
cząber 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
kminek Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka
Owoc jałowca cały Prymat 6 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.

Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.

Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.

Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 16.04.2016 14:51
Pyszna fasolka
noninka77 15.04.2016 20:00
Już dawno nie robiłam.
agaK. 15.04.2016 18:45
Moje smaki:)
Barbara13 15.04.2016 17:47
Pyszny klasyk!
w mojej kuchni 15.04.2016 15:21
pyszne jedzonko podano
Maridka19 15.04.2016 14:58
Pyszna musi być ta fasolka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak