Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanadas z pieczarkami i oliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 50 dag
mleko ciepłe 150 ml
woda ciepła 150 ml
drożdże suche 7 g
sól 1/2 łyzeczki
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka

Nadzienie

pieczarki 30 dag
szynka gotowana 15 dag
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
oliwki czarne 1 słoik
pasta peperoni 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Porada

Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie!

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas z pieczarkami i oliwkami

Kroki postępowania

1
Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać, wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części.
Krok 1 - Empanadas z pieczarkami i oliwkami foto
2
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na klarowanym maśle, doprawić solą pieprzem do smaku, odstawić do wystudzenia.
Pieczarki posiekać na plasterki, czarne oliwki odsączyć z zalewy.
Krok 2 - Empanadas z pieczarkami i oliwkami foto
3
Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej szynki
Krok 3 - Empanadas z pieczarkami i oliwkami foto
4
posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie.
Krok 4 - Empanadas z pieczarkami i oliwkami foto
5
Posypać po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c można polać ketchupem przed podaniem.

Smacznego!
Krok 5 - Empanadas z pieczarkami i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 01.06.2016 18:22
chętnie bym spróbowała :)
Barbara13 27.05.2016 19:45
coś w mój gust
marzut 27.05.2016 12:33
Uwielbiam takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak