Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa drożdżówka z jagodami i czereśniami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Łatwa do zrobienia w kilka chwil drożdżówka. Jest puszysta, lekka i wilgotna. W dodatku okraszona pyszną kruszonką! U mnie akurat z owocami, które aktualnie się pojawiły na targu - z jagodami i czereśniami, ale można ją zrobić z każdymi owocami, które są aktualnie w sprzedaży.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 0.6 szklanki
jaja 3 sztuki
olej 6 łyżek
drożdże 30 gramów

Na kruszonkę

mąka pszenna 8 łyżek
cukier 4 łyżki
masło 82% 3 łyżki

Ponad to

jagody 1 szklanka
czereśnie 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa drożdżówka z jagodami i czereśniami

Ciasto:

Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami i 1/2 szklanki mąki.

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać drożdże z mąką i mlekiem, olej i resztę mąki. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

W tym czasie owoce umyć, czereśnie wypestkować i podzielić na połówki.

Kruszkonka:

Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę.

Pieczenie:

Ciasto wylać na wysmarowaną masłem blaszkę, wyłożyć równomiernie owoce i pokryć kruszonką.

Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 min.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak