Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

woda 1 szklanka
margaryna 130 gram
mąka 1 szklanka
jajko 4

KREM

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masa krówkowa 5 łyżek
masło lub margaryna 250 gram

POLEWA

czekolada mleczna 100 gram
margaryna 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem budyniowo - karmelowym

Kroki postępowania

1
Wodę gotujemy z margaryną
Krok 1 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
2
Do wrzątku wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Masę studzimy.
Krok 2 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
3
Następnie miksując wbijamy po jednym jajku.
Krok 3 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
4
Gotową masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką ok.1cm. Wyciskamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę prostokąty o długości ok.8cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni.
Krok 4 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
5
Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej połowy wsypujemy budyń oraz mąkę. Do gotującego się mleka, wlewamy mleko wymieszane z mąką i proszkiem budyniowym. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.
Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami budyń. Gdy krem będzie jednolity to na koniec dodajemy masę krówkową. Przez chwilę jeszcze ucieramy.
Krok 5 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
6
Eklery przekrawamy wzdłuż.
Krok 6 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
7
Na dolny przecięty nakładamy krem i przykrywamy górnym.
Krok 7 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto
8
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z margaryną w kąpieli wodnej. Polewą polewamy wierzch eklerów.
Krok 8 - Eklery z kremem budyniowo - karmelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 28.01.2016 11:50
Uwielbiam eklerki, a domowe najlepsze
Madzik239 28.01.2016 11:25
Niepamiętam kiedy jadłam takie dobroci..
Aleksandra/Olcia 28.01.2016 11:08
ale dawno ich nie jadłam,pycha
pestka 28.01.2016 10:17
bardzo lubię taki deser
Damiano
Damiano 28.01.2016 09:05
bardzo dobre
bietka 28.01.2016 08:45
poproszę jedną :)
Maridka19 28.01.2016 08:29
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak