Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szklanka
masło 8 dag
mąka pszenna 20 dag
jajko 4 sztuki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
DODATKOWO:
mleko 1.5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki

Wodę zagotować z masłem i cytryna do gotującej się wody dodać przesiana mąkę i mieszając gotować kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto, następnie zdjąć z palnika i wystudzić do zimnego ciasta wmieszać jajka.
Gładkie ciasto najlepiej wyciskać rękawem cukierniczym z końcówką w gwiazdkę na natłuszczoną blaszkę w lekkich odstępach.
Piec w nagrzanym piekarniku 220st około 20 min.
Budyń z cukrem ugotować na mleku i wystudzić.
Przestudzone eklerki przeciąć i doły posmarować cienką warstwą masy kajmakowej na masę nałożyć zimny budyń i przykryć górą naszych eklerków.
Po wierzchu polać sosem kajmakowym.
Sos kajmakowy:
2 łyżki masy kajmakowej podgrzać z mlekiem i po przestudzeniu polać eklerki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.08.2013 16:27
wspaniale domowe , mniam
babi17 15.04.2013 19:43
pyszniutkie eklerki
magdziorka6 15.04.2013 17:43
no zawsze słodziutkie
GOSIA18 15.04.2013 17:33
ciekawie i pysznie się zapowiada
Mira85 15.04.2013 16:14
pysznie wyglądają
Magda24 15.04.2013 14:50
tak lekko i pysznie się prezentują, że nie sposób odmówić skosztowania
iwi 15.04.2013 14:33
Smakowite słodkości.
babajaga1969 15.04.2013 14:24
niebo w gębie - pyszności
miszelka 15.04.2013 14:14
bardzo fajnie wyglądają, narobiłaś mi smaka :)
Renata9 15.04.2013 13:54
Smakowicie wyglądają
mic 15.04.2013 13:15
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak