Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki

Dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag
mleko 2 łyżki
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki

Kroki postępowania

1
W garnku zagotować wodę z margaryną i do gotującej się wody dodać szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Mąkę dosypywać powoli, cały czas energicznie mieszając, ciasto mieszamy kilka sekund do momentu, aż masa będzie szklista, odstawić do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas ucierając do momentu połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto.
Krok 1 - Eklerki  foto
2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 10 cm paski ciasta.
Krok 2 - Eklerki  foto
3
Pieczemy eklery w 180st z funkcją termoobiegu lub w 200 st bez termoobiegu około 30 minut po upieczeniu zostawiamy blaszkę na około 5 minut w wyłączonym piekarniku.
Krok 3 - Eklerki  foto
4
Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ja dodatkowo dodałam do niego pokruszone czekoladowe zające które zostały z Wielkanocy, ale to nie jest konieczne, można też je zastąpić wiórkami z czekolady.
Krok 4 - Eklerki  foto
5
Wystudzone eklery przeciąć na pół i dolną część posmarować przygotowanym kremem, przykryć górą ciastek.Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, płynną polewą polać góry eklerków, odstawić do zastygnięcia polewy i zastygnięcia kremu.
Krok 5 - Eklerki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 13.04.2015 08:06
Miło, ze tak myślisz :)
Róża1 12.04.2015 23:31
wspaniale Ci wyszły , cudowne :-)
asiczekz 12.04.2015 22:00
mmm, pyszności :)
misia53 12.04.2015 21:45
och, u Ciebie zawsze można coś pysznego skubnąć.....
halina17 12.04.2015 21:27
PYSZNE :)
Ada-Gaba 12.04.2015 21:18
pysznie wyglądają
dollce 12.04.2015 21:09
pyszności ;)
RenataZ-et 12.04.2015 20:57
chętnie bym się poczęstowała taką eklerką, mniamm
agnieszka214 12.04.2015 20:53
same pyszności
ada.la 12.04.2015 20:37
wyglądają super
Ola1984 12.04.2015 20:21
Uwielbiam wszelkie wypieki z ciasta parzonego :) Eklerki wyglądają smakowicie :)
Katarzyna59 12.04.2015 20:07
zjadłabym takiego eklerka
Sroczka 12.04.2015 20:00
Ale pysznie wyglądają, zjadłabym jednego.
norweska20 12.04.2015 19:48
właśnie ostatnio o nich myślałam..z twoim zdjęciem i przepisem nabrałem jeszcze większej ochoty
Beatris 12.04.2015 19:44
Porywam jednego... Pycha:)
pajbek 12.04.2015 19:38
Smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak