Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzwonek Bożonarodzeniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka pszenna 160 gram
cukier puder 50 gram
miód 40 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dzwonek Bożonarodzeniowy

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder sodę, dodać jajko, rozpuszczony letni miód oraz przyprawę do piernika. Składniki wymieszać, zagnieść ciasto i odstawic do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 1 - Dzwonek Bożonarodzeniowy foto
2
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wykrawać poszczególne elementy dzwonka. Ja użyłam gotowych foremek.
Krok 2 - Dzwonek Bożonarodzeniowy foto
3
Pierniczki posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 150 stopni aż będa złotobrązowe. Po upieczeniu zawieśic a tasiemce i dowolnie udekorować (moje na zdjeciu niestety nie zostały jeszcze udekorowane).
Krok 3 - Dzwonek Bożonarodzeniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 30.12.2013 12:53
super pomysł !
okrysia 30.12.2013 08:03
SMACZNE TO!
irenka 28.12.2013 19:08
wygląda cudownie
Kasia35 28.12.2013 16:32
świetnie wygląda
patryska76 28.12.2013 15:11
Świetny pomysł! ;-)
as28 28.12.2013 15:09
mniam mniam
Dorota59 28.12.2013 14:53
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak