Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DZIWAK

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 25 dag
kostka margaryny 1 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka 60 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 4 łyżki
jabłka 75 dag
cukier 18 dag
margaryna 4 dag
mak
mak 1 szkl
jajko 2 szt
margaryna 5 dag
cukier 10 dag
masa
orzechy mielone 25 dag
kostka masła 1 szt
mleko 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: DZIWAK

Z wszystkich składników na ciasto wymieszać i zagnieć. podzielić na 4 częśći. Jeną cześć rozwałkować i wyłozyć na blachę na nie wyłozyc starte usmażone jabłka z cukrem i margaryną. Przykryć drugą częśćią ciasta i piec ok. 30-40 min. Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać mak. Białka ubić i dodać do maku. Trzecią część ciasta wyłozyc na blachę wylać mak i przykryc ostanim ciastem. Piec ok. 30-40 min.
Na gotujące się mleko wsypać cukier, orzechy i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodać orezechy. Następnie masę rozsmarować na makowym placku i przykryc plackiem z jabłkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.03.2014 13:54
lubie takie ciasta
JOANNA16 02.11.2013 19:48
super ciacho
Katarzyna34 01.11.2013 20:27
smakowicie wygląda
AnielskaSlodycz 01.11.2013 19:45
podoba mi się ten dziwak :D
Megg 01.11.2013 19:07
bardzo lubię to ciasto jest przepyszne
ana1 01.11.2013 07:24
świetne ciasto tyle smaków w jednym
monisia1977 01.11.2013 06:48
fajnie wyglada
Kuchenka 31.10.2013 22:08
zapewne pyszny Dziwak
Christopher 31.10.2013 22:02
Ciasto urozmaicone,dla każdego coś dobrego.
migotka28 31.10.2013 21:21
dziwak ale jaki pyszny
Renataj 31.10.2013 20:45
Może i dziwak ale apetyczny:)
Adamorek 31.10.2013 20:37
smaczny taki dziwak
babajaga1969 31.10.2013 20:23
ładnie wygląda to ciasto, smaczne musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak