Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z jasnych śliwek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki jasne 2 kg
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jasnych śliwek

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki wyciągając pestki. Następnie śliwki przekładamy do garnka lub głębszej patelni i wsypujemy cukier. Smażymy na wolnym ogniu (często mieszając, żeby nam się nie przypaliły) do momentu, aż śliwki się wysmażą i powstanie gęsty dżem. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 13.08.2014 19:22
Doskonały dżem.
Kejti 12.08.2014 23:57
Domowy najlepszy :-)
Natalija 12.08.2014 16:45
uwielbiam takie dżemy :)
mysza75 12.08.2014 12:21
fajny dżemik na zimę
Mniam 12.08.2014 11:46
Lubię takie dżemy, jedne z najlepszych.
fotoviderek 12.08.2014 07:22
Na zimę jak znalazł :)
MagdaXXX 11.08.2014 20:55
mniam rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak