Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dzikiej róży

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dzika róża 1 kilogram
cukier 50 dag
żelfix 1 kilogram
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dzikiej róży

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na gorący syrop wrzucamy oczyszczone owoce dzikiej róży i gotujemy całość przez około 50 minut. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie znów wstawiamy na ogień, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5- 2 godziny. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.09.2014 14:44
do pączków mniam
Stenka 15.09.2014 13:01
Przepis dotyczy czarnego bzu a nie dzikiej róży

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak