Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem czereśniowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
Konfiturex 40 g
cukier 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem czereśniowy

Kroki postępowania

1
1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )
1 konfiturex 2:1 ( 40 g )
500g cukru

Czereśnie umyć i odsączyć na durszlaku.
Krok 1 - Dżem czereśniowy foto
2
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Dżem czereśniowy foto
3
Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła
Krok 3 - Dżem czereśniowy foto
4
Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut a potem z powrotem wieczkiem do góry i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Dżem czereśniowy foto
5
Smacznego.
Krok 5 - Dżem czereśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakołyk 27.02.2014 18:44
Uwielbiam czereśnie :)
cukiereczek 27.02.2014 17:50
idealny do ciast,kanapek
cookarka 27.02.2014 17:18
pycha dżemik :))
ZEWA 27.02.2014 17:15
@Konczi spiesz się bo jeszcze tylko dwa zostały :)
ZEWA 27.02.2014 17:15
Jak zwrócisz uwagę to moje zdjęcia tak właśnie podpisuję, czyli po polsku fot.ewaz. Takie litery mi się podobają i tak podpisuję, po rosyjsku, hi, hi :)
wirtualnykucharz 27.02.2014 17:12
a czemu na fotce napisane jest po rosyjsku?
Konczi 27.02.2014 17:01
ehhh nie ta pora roku na takie smakołyki !!!! już do Ciebie jadę po słoiczek tego cudeńka :D :D :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak