Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-sernikowe ciasto bez pieczenia
Masę wykładamy do formy tworząc spód ciasta.
Odkładamy do lodówki.
W misce miksujemy mleko z proszkiem budyniowym, przyprawami i puree z dyni.
Dodajemy ser na sernik i cukier i miksujemy do połaczenia składników.
Całość przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje.
Gęstą masę wylewamy na spód do ciasta.
Po ostudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Na następny dzień, przed podaniem posypujemy wierzch startą czekoladą.
Smacznego :)
* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.