Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo - jabłkowa szarlotka
1/2 szkl cukru
600 g mąki
3 jaja
1 łyżeczka proszku
cukier waniliowy
sok z 1 pomarańczy
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak klasyczne kruche , wyrabiamy chwilkę i zawijamy w folię spożywczą , ja podzieliłam na 3 części , jedną zamroziłamy by zetrzeć na wierzch
Dynia 700g
jabłka 700g
brązowy cukier ok 100 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dynię obieramy i trzemy na dużych oczkach , tak samo jabłka odstawiamy na chwilę skrapiając całosć sokiem z cytryny , po chwili biorę miazgę na raty do rąk i wyciskam sok ,aż kada poracja pzejdzie przez moje rece , doprawiam cukrem ,cynamonem i dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Gotowe schłodzone ciasto wyciągam i wylepiam dno okrągłej formy , wykładam dynię z jabłkami , na to ja ścieram część ciasta na grubych oczkach , a z ostatniej części zrobiłam foremką dekoracyjne dynie , oczka i nosek i buzię smarowałam białkiem by sie fajnie przykleiło ( nalezy sobie ciut białka zostawić zanim damy do ciasta ,potrzeba odrobinkę)