Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek z dyniowym puree

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kilograma
drożdże świeże 20 gram
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 80 gram
woda 1/2 szklanki
sól szczypta
kruszonka
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 100 gram
cynamon Prymat 1 łyżeczka
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek z dyniowym puree

Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.

Margarynę roztapiam, mieszam z puree dyniowym i wodą. Całość przekładam do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiam ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiam, przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około pół godziny.

Z podanych składników przygotowuję kruszonkę i delikatnie wykładam ją na wyrośnięte ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.

*Okazuje się, że można upiec ciasto bez jajek bez wielkiej straty dla jego smaku. Jedząc nikt nie zauważy ich braku. Dla alergików i nie tylko. W wersji dla nie alergików lepiej margarynę zastąpić masłem, a wodę mlekiem, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 24.06.2014 09:06
takiego jeszcze nie jadłem
mysza75 27.02.2014 11:18
jakie pyszne ciasto bez jajek
Klausia 22.01.2014 20:35
podoba mi się bardzo :)
anemon 27.09.2013 18:15
W takim razie czekam.
misia53 27.09.2013 00:43
to ciasto już swoim wygladem zachęca do skubnięcia...
ben-ka 27.09.2013 00:04
Do takiego ciacha nosy same nas zaprowadzą:)
anemon 26.09.2013 22:33
Okazuje się, że jest tu wśród nas Sherlock Holmes i żadne zagadki nie są zbyt trudne. Nie wiem czy jestem odważna, ale na pewno pracowita, więc robienie ciasta nie jest mi straszne. Znacie adres, więc czekam.
IZABELA29 26.09.2013 12:09
odważna... :)
ben-ka 25.09.2013 22:36
I tu się Basiu bardzo mylisz:):):) znajdziemy,trafimy pod dobry adres hahaha.....
barbara11561 25.09.2013 22:31
dziewczyny -adresu nie podała więc się nie boi nalotu:)
anemon 25.09.2013 22:24
Wydaje mi się, że myślę, przynajmniej staram się myśleć co piszę. Mam dużą foremkę, więc ciasta wystarczy dla wszystkich.
ben-ka 25.09.2013 20:18
Ty anemon myśl co piszesz,bo jak zrobię zbiórkę...to możesz żałować tych słów:)
anemon 25.09.2013 18:52
Dziewczyny pakujcie manatki, ja zagniatam ciasto.
barbara11561 25.09.2013 14:48
wygląda bosko:) nie zapomnijcie o mnie,też z chęcią podjadę pokosztować hihihi:)
IZABELA29 21.09.2013 17:21
obyśmy się wszystkie nie zjechały na to ciacho
ben-ka 19.09.2013 21:17
Zjadłabym kawałeczek tak ładnie pokrojonego ciasta.
anemon 17.09.2013 18:52
@caralajna polecam, spróbuj. Ja ostatnio bardzo dużo różnych drożdżowych właśnie z dynią robię.
caralajna 17.09.2013 07:37
fajny pomysł, nie próbowałam drożdżowego z dynią
anemon 15.09.2013 10:52
To ciasto wyglądem , a i smakiem w niczym nie różni się od tradycyjnego ciasta drożdżowego na jajkach.
Wacław 15.09.2013 10:14
świetne ciacho,dla mnie nowość
alaaa 11.09.2013 16:16
bardzo ładny kolor i ładnie wyrosło
anemon 10.09.2013 23:23
Dziękuję i polecam .
Alex_M 10.09.2013 12:18
świetnie wyszło to ciasto! :)
Renata22 28.08.2013 14:07
Wygląda na bardzo pulchne!
Róża1 18.08.2013 23:14
pierwsza klasa ciasto:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak