Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa latte z syropem trzcinowym
Dyniowa latte to kawa, która cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników słodkich, sezonowych deserów oraz kawy. Z tego przepisu na dyniową latte, dowiecie się jak przygotować dyniowe puree do kawy i jak zrobić piękną, warstwową latte. Do puree z dyni będziecie potrzebować aromatycznych przypraw, ja wybrałam: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. W połączeniu z kremowym mlekiem, kawą i syropem trzcinowym, dyniowe latte zachwyci Was pełnią smaku, słodyczy i korzennego aromatu. Koniecznie wypróbujcie!
Dynię upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wlać wodę do dyni i zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka dodając cukier i wszystkie przyprawy. Gotować przez 10 minut od czasu mieszając. Przelać przez sito i wlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub pasteryzować i może stać w chłodzie znacznie dłużej.
Na dnie szklaneczki wlać syrop dyniowy, po ściance wlać gorącą kawę. Ugotowane mleko, spienić i ostrożnie wlać na kawę. Wierzch pianki polać syropem trzcinowym i podawać.
Smacznego :)