Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

dynia 1 szt
oliwa 2 łyżeczki
sól
pieprz

Farsz

ryż basmati 10 dag
mięso mielone 25 dag
papryka czerwona 0,5 szt
ząbki czosnku 5 szt
cebula 2 szt
seler naciowy 1 łodyga
papryczka chilli 0,5 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
tymianek
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia

Porada

Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana

Kroki postępowania

1
Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut,
Krok 1 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto
2
następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC.
Krok 2 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto
3
W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.
Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.
Krok 3 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto
4
. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski.
Krok 4 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto
5
Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko.
Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką".
Krok 5 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto
6
Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Krok 6 - Dynia Hokkaido-pieczona_faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 24.10.2014 16:49
dwie dynie właśnie leżą na blacie kuchennym i chyba już wiem, co z nimi zrobię :) dziękuję za inspirację :)
Gabi44 24.10.2014 14:28
Smaczna taka dynia.
Anna133 24.10.2014 13:02
zupełnie nowe spojrzenie
wwwiolka 24.10.2014 11:47
Super przepis.
ben-ka 24.10.2014 11:42
Pewnie sobie taką zrobię.......:)dynia w tym roku bardzo mi obrodziła.
molanka 24.10.2014 11:41
uwielbiam te dyniowe wariacje
Rysia 24.10.2014 11:34
Smaczna propozycja.
Noruas 24.10.2014 11:14
świetny pomysł na dynie
Czyki 24.10.2014 11:07
Tak podane danie to musi smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak