Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 40 g
woda ciepła 1/4 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
masło 60 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
kefir 1 3/4 szklanki
mąka żytnia 250 g
mąka pszenna pełnoziarnista 300 g

Do posmarowania

mleko 1 łyżka

Porada

Kefir dobrze jest troszkę podgrzać. Ja robię to w ten sposób, że pojemnik z nim wkładam na kilka minut do garnka z ciepłą wodą. Mąka żytnia to pełnoziarnista typ 2000.

Przepis i sposób przygotowania na: Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z brązowym cukrem.
Krok 1 - Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek foto
2
Następnie dodać ciepłą wodę i kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na ok. 7 min.
Krok 2 - Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek foto
3
Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem uformować dwa bochenki, ponacinać, posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika.
Krok 3 - Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek foto
4
Piec w temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Dwie mąki, dwa bochenki, czyli domowy chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.06.2016 13:38
domowe pieczywo najlepsze
krokus 17.05.2016 12:18
pyszny domowy chlebek
Ela427 16.05.2016 16:59
pyszny chleb
Alex_M 16.05.2016 16:32
super chlebek
Lis 16.05.2016 14:05
Wygląda apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak