Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone policzki wołowe

5.0
(202)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne mięso z duszonych policzków wołowych to jest coś pysznego. Mięso wołowe i chrzan żurawinowy to genialne połączenie spróbujcie!

Składniki:

Policzki wołowe 2 sztuki
mąka 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
marchew 1 sztuka
seler naciowy 1 sztuka
wino czerwone wytrawne 200 mililitrów
rosół wołowy 1 litr
masło 1 łyżka
chrzan żurawinowy 1 słoik

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
rozmaryn
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

zioła świeże do dekoracji garść

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone policzki wołowe

Policzki wołowe oczyszczamy i osuszamy, oprószamy mąką i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.

W garnku na oleju z masłem smażymy pokrojone: cebule, czosnek, marchew, selera, następnie dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół i dusimy do miękkości.

Gotowe policzki wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku.

Mięso polewamy sosem, dodajemy chrzan z żurawiną i dekorujemy świeżymi ziołami.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak