Przepis i sposób przygotowania na: Duszone mięso teriyaki z warzywami i makaronem
Myjemy i obieramy warzywa. Pietruszkę kroimy w słupki a marchew i pora w dość grube krążki.
Na patelnię wlewamy olej (tyle aby dno było nim zakryte). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa, które lekko obsmażamy. Przekładamy do głębokiej patelni a na ten sam tłuszcz wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, po czym posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Gasimy ogień i przekładamy warzywa do mięsa. Zalewamy wodą, wkładamy liść laurowy. Na średnim ogniu dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i posiekaną kolendrą.
W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Kształt jego jest dowolny. Gdy już będzie ugotowany, odcedzamy i przekładamy na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszamy i podajemy.