Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Dodatki

śliwki węgierki 500 g
mąka pszenna 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki

Ciasto

cukier kokosowy 1/2 szk
mąka pszenna 3 szk typ 500
mąka orkiszowa 1 szk
masło 1/3 kostki
jajko 2 szt
mleko 1 szk
drożdże świeże 50 g

Kruszonka

mąka pszenna 150 g typ 500
mąka orkiszowa 50 g
masło 100 g
cukier kokosowy 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami Zewy


Przygotować dwa rondelki.
Do jednego wrzucić masło i stopić a do drugiego wlać mleko, wsypać łyżkę cukru kokosowego, dwie łyżki mąki i wrzucić drożdże.
Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać.
Zaczyn zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i znów przemieszać.
Następnie wlać wyrośnięty zaczyn i tłuszcz i wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie chwilkę wyrobić i rwać na kawałki wyłożyć dno blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem bokami.
Wymiary blaszki to 34 x 24 cm.
Potem lekko docisnąć aby w blaszcze aby nie było prześwitów.

Śliwki pokroić na połówki i obtoczyć w mące i powciskać delikatnie w ciasto.

Składniki kruszonki połączyć i posypać nią ciasto z owocami.
Blachę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Potem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.02.2018 12:59
drożdżowe bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak