Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy migdałowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdżowiec

drożdże świeże 50 g
masło 100 g
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 0,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
olejek migdałowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

wierzch

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy migdałowiec

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.






Krok 1 - Drożdżowy migdałowiec foto
2
Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.


Krok 2 - Drożdżowy migdałowiec foto
3
Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
Krok 3 - Drożdżowy migdałowiec foto
4


Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowy migdałowiec foto
5
Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.
Krok 5 - Drożdżowy migdałowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.10.2016 13:49
Dobre ciasto
Kolorowa 03.03.2015 18:06
bardzo fajne ciasto ;)
Janina 03.03.2015 16:47
Fajne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak