Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy makowiec "saute"...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 30 gram
cukier 3/4 szklanki
sól - szczypta
mąka tortowa 4 szklanki czubate
jajko 3 sztuki
sok z cytryny 1 łyżeczka
mleko ciepłe 200 ml
masło lub margaryna 100 gram
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy makowiec "saute"...

Kroki postępowania

1
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić przykryte na 30 minut
Krok 1 - drożdżowy makowiec "saute"... foto
2
do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, sól, sok z cytryny, jajka i wyrabiać hakiem robota, w treakcie wlać stopion, letnie masło i wyrabiać z 8 minut
Krok 2 - drożdżowy makowiec "saute"... foto
3
misę robota nakryć talerzem i do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, u mnie wyrosło dobrze
Krok 3 - drożdżowy makowiec "saute"... foto
4
ciasto wyjąć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawinąc i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą
Krok 4 - drożdżowy makowiec "saute"... foto
5
piec w 210 około 40-45 minut, makowce wyjąć z blaszek jak wystygną dobrze - ciasto jest bez lukru, posypek, smakuje wyśmienicie.....................SMACZNEGO!!!
Krok 5 - drożdżowy makowiec "saute"... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.08.2015 16:50
pyszny makowiec,dawno takiego nie jadłam
Skotka 15.08.2015 13:22
Uwielbiam makowce:)
gosia56 15.08.2015 10:19
pyszny makowiec;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak