Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 3 łyżki
mleko 250 ml
olej 125 ml
sól 1 szczypta
jajko 4 szt
jabłka 2 szt
twaróg 400 g
cukier 4 łyżki
żurawina
drożdże świeże 45 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wyrabiamy ciasto. Do mąki dodajemy szczyptę soli, 2 jajka, olej i drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ser mieszamy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka.
Krok 1 - Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem foto
2
W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
Krok 3 - Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.01.2014 17:54
Bardzo lubię połączenie ciasta drożdżowego z serem. Wspaniałe drożdżówki.
Konczi 04.01.2014 19:54
piękne są! pycha!
Aannkaa82 04.01.2014 19:51
Fajny pomysł :)
Magula 04.01.2014 19:46
Można i rodzynki dodać, a przepis jest prosty więc polecam.
sanielcia 04.01.2014 19:38
Wyglądają pysznie
magdziorka6 04.01.2014 19:28
też musze takie zrobić tylko zamiast żurawiny dam rodzynki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak