Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Z tego przepisu poznasz krok po kroku jak przygotować pyszne drożdżówki z truskawkami. Dowiesz się jak wyrobić ciasto, kiedy dodać truskawki, jak stworzyć kruszonkę i ile piec.
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!). Odlać 1/4 szklanki mleka. W pozostałych 3/4 mleka rozpuścić 60 gramów masła.
Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym letnim mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia przez około 10-15 minut.
Jajka roztrzepać lekko z cukrem. Dodać drożdże, wsypać mąkę i szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na około 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Stolnicę oprószyć mąką i ponownie zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm.
Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie.
DODAWANIE TRUSKAWEK
Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
Przygotować kruszonkę z 50g masła, 1 łyżki cukru waniliowego, 4 łyżek cukru i 1/2 szklanki mąki, Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami (jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru).
PIECZENIE
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20-25 minut.