Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, bo są pyszne.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 0.5 szklanki
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka

Ciasto:

mąka tortowa 4 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 5 dag
mleko ciepłe 0.5 szklanki

Nadzienie:

ser biały półtłusty 25 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
jeżyny 0.5 szklanki

Dodatkowo:

jajko 1 sztuka
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszły 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki. Czas podany wraz z rośnięciem ciasta. Mąki do ciasta 4 kopiaste szklanki. Mleko ewentualnie dolać do ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serkiem i jeżynami

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zagniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

3. Nadzienie: W tym czasie, gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym (ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.

5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.

6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.08.2018 20:57
Glos oddany.
Babeczka35 31.08.2018 08:08
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak