Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem 12 sztuk
Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę pod ściereczką (u mnie na nagrzanej kuchence).
W czasie gdy rośnie nam ciasto szykujemy masę serową....
Wrzucamy cały ser do miski, dodajemy resztę składników - 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, śmietanę i budyń w proszku. Śmietanę dodajemy w zależności od gęstości masy 1-2 łyżki, ale żeby masa nie była zbyt rzadka. Teraz masę traktujemy blenderem :) i dodajemy bakalie :)
Gdy nasze ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy niewielkie kulki ciasta i palcami formujemy placuszki. Lekko je spłaszczamy i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej po 6 na dużą blaszkę, bo i tak urosną na całą :)) Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie w każdym placuszku robimy palcami wgłębienie, zostawiamy tylko cienkie brzegi i wypełniamy wgłębienia serem. U mnie było to jakieś 2 kopiaste łyżeczki sera na drożdżówkę :)
Smarujemy brzegi drożdżówek białkiem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia :)
I w końcu wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 25 minut aż się zrumienią :)
Wedle gustu można polukrować lub posypać cukrem pudrem :)