Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z powidłami i kruszonką
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mikserem wymieszać wszystko przez ok. 5 minut.
Masło roztopić i przestudzić. Stopniowo dodawać masło do ciasta i wyrabiać już dłońmi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
Kruszonka:
na patelni rozpuścić masło z cukrem, stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając- kruszonka nie powinna być bardzo sucha.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągły placek. Na środek nakładać łyżkę powideł, obrzeża smarować białkiem. Na końcu posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Piec ok. 10- 15 minut.