Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z budyniem rodzynkami i kruszonką
Drożdże skruszamy do miski, wlewamy mleko i 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy na kilka minut, żeby pracowały. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopioną( chłodną) margarynę 2 jaja, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy, a następnie wykładamy na blat, wyrabiamy gładkie ciasto, nieklejące się do ręki. Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy trochę mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy budyń, gotujemy razem z rodzynkami. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go do lekkiego przestudzenia ( zimny źle się smaruje)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnice i jeszcze raz lekko wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, na każdy placek rozkładamy po równej ilości budyniu z rodzynkami. Następnie zwijamy placek w roladę. Tak przygotowane rolady tniemy w plastry 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem w pewnych odległościach. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masła, cukru, mąki i cukru pudry robimy kruszonkę. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy kruszonką, pieczemy około 25 minut.