Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki - Makówki
W małym rondelku podgrzać mleko i zalać nim pokruszone na drobne kawałki drożdże. Posypać łyżeczką cukru. Delikatnie zamieszać i posypać cieniutką warstwą mąki.
W tym samym rondelku rozpuścić margarynę i odstawić do wystudzenia.
Do miseczki wybić dwa jaja i jedno żółtko i bardzo dokładnie wymieszać/utrzeć z cukrem.
Gdy drożdże urosną do miski wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać roztopioną margarynę, na samym końcu dodać jaja utarte z cukrem.
Ciasto dokładnie wymieszać łyżką. Wierzch posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotową masą makową przełożyć na miseczkę. I według uznania dodać rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie, skórkę pomarańczową, migdały oraz orzechy. Dokładnie wymieszać.
Z margaryny, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy "przerobić" je rękoma w misce, następnie wyłożyć na stolnicę i pokrajać na 3 - 4 części.
Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i ciasto zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm.
Kawałki układamy na płasko na blasze.
Ułożone drożdżówki posypujemy kruszonką.
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut na złoty kolor.