Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki Agaty z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 250 ml
cukier 70 g
masło 70 g
sól szczypta
gotowa masa makowa 400 g
drożdże świeże 25 g
jajko 1 rozkłócone
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki Agaty z makiem

Mąkę przesiej do sporej miski i pod przykryciem odstaw w ciepłe miejsce na czas przygotowywania pozostałych składników. Część mleka (ok 50 ml) odlej do niewielkiego kubka i rozkrusz do niego drożdże, daj szczyptę mąki i cukru, po czym odstaw do podwojenia objętości – słowem: zrób zaczyn. Rozpuść masło, do garnuszka można dodać pozostałe mleko – masło szybciej ostygnie, a mleko stanie się letnie. Kiedy zaczyn będzie gotowy, wlej go do przesianej mąki, wsyp cukier, kurkumę, szczyptę soli i dodaj mleko połączone z masłem. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione uformuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to przynajmniej godzinę).

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i dokładnie wyrób, by wygnieść wszystkie pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm (oczywiście w przybliżeniu). Na tak przygotowany płat ciasta nałóż około półcentymetrową warstwę maku, zostawiając 5 centymetrów wolnego miejsca z jednej strony – zwiń jak na roladę (wzdłuż dłuższego boku, czyli „zawijas” ma mieć pół metra). Lekko spłaszcz i potnij na dwanaście równych kawałków (w przybliżeniu po 4 cm szerokie), po czym każdy z nich naciśnij na środku patyczkiem do szaszłyków albo drewnianą łyżką tak, aby brzegi się uniosły, odsłaniając nadzienie.

Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do, ostatniego już, wyrośnięcia na maksymalnie kwadrans.
Napuszone drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 10.08.2013 20:43
Wypróbowałam przepis i bułeczki są super, teraz już bede sama piekła takie bułeczki a nie kupowała w sklepie. Dziękuje za super przepis :)
marines27 10.06.2013 14:57
bardzo smaczne i pyszne
Isia 05.01.2013 14:27
rewelacja
Anna152 22.12.2012 11:17
ale piękne!!!
Anna152 22.12.2012 11:17
ale piękne!!!
zolzica 16.12.2012 11:43
dzięki, uwielbiam takie komentarze :)
Klausia 16.12.2012 02:39
Uwielbiamy z Mężem bułki z makiem, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :) Wyglądają uroczo :)
wyattearp 15.12.2012 21:09
fajne
czekoladka_m 15.12.2012 18:22
Pyszna, cała moja rodzinka takie lubi:)
Agata B 15.12.2012 16:46
mmm ale kuszą:)))
magdziorka6 15.12.2012 15:59
MNIAM
V_kuchareczka 15.12.2012 15:48
super
monisia1977 15.12.2012 15:18
pycha
IwonaKa 15.12.2012 14:51
uwielbiam takie drożdżówki
Cukiereczek13 15.12.2012 13:49
pycha ;) wspaniale wyglądają :)
Goya 15.12.2012 13:11
super
Anula 15.12.2012 13:03
Pychota:)
AURELKA 15.12.2012 12:55
delicje , niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak