Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki Agaty z makiem
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i dokładnie wyrób, by wygnieść wszystkie pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm (oczywiście w przybliżeniu). Na tak przygotowany płat ciasta nałóż około półcentymetrową warstwę maku, zostawiając 5 centymetrów wolnego miejsca z jednej strony – zwiń jak na roladę (wzdłuż dłuższego boku, czyli „zawijas” ma mieć pół metra). Lekko spłaszcz i potnij na dwanaście równych kawałków (w przybliżeniu po 4 cm szerokie), po czym każdy z nich naciśnij na środku patyczkiem do szaszłyków albo drewnianą łyżką tak, aby brzegi się uniosły, odsłaniając nadzienie.
Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do, ostatniego już, wyrośnięcia na maksymalnie kwadrans.
Napuszone drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl