Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z migdałową kruszonką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 6 łyżka
jajko 1 szt
olej 3 łyżki
masło 1/4 szkl
cukier 1/4 szkl
mąka 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szkl
woda 4 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z migdałową kruszonką

Mąkę wymieszać z drożdżami a następnie wszystkie składniki (od mąki do olejku migdałowego) dokładnie połączyć ze sobą w misce za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 45 min). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (śr. 22cm) i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Kruszonka: masło, cukier, mąkę rozgnieść w palcach aby powstała kruszonka. Część płatków wymieszać z kruszonką.
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonka i migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.
Opakowanie drożdży instant 7g = 25g świeżych drożdży gdyby ktoś chciał użyć do ciasta świeżych drożdży.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 15.07.2013 09:58
przepyszny deser
irenka 15.06.2013 22:58
pycha,zjadłabym kawałek do kawy
irenka 15.06.2013 22:29
pycha,zjadłabym jedną do kawy
IZABELA29 15.05.2013 08:29
pysznie skomponowana bułeczka
Bernadeta1 15.05.2013 00:23
drożdżówka pyszna
kasienka23 14.05.2013 11:56
ale mam ochotę na taką ciepłą drożdżówkę...
manaika 14.05.2013 10:26
mmmm, migdałowa kruszonka, tego potrzebuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak