Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka cynamonowa do odrywania

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,75 szkl.
cukier 1/4 szkl.
drożdże 25 g
mleko ciepłe 1/3 szkl.
woda 1/4 szkl.
masło 60 g
jajko 2 szt.
cukier 1/2 szkl.
cynamon Prymat 1,5 łyż.
masło roztopione 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka cynamonowa do odrywania

Kroki postępowania

1
Rozczyn drożdżowy: W kubku rozkruszam drożdże, dodaję cukier, wlewam ciepłe mleko i dodaję 2 łyżki mąki, mieszam dokładnie i odstawiam rozczyn na 15 minut.
Dwie szklanki mąki przesiewam do miski z solą, dodaję wyrośnięty rozczyn i mieszam dokładnie.
Krok 1 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto
2
Mleko z masłem podgrzewam, aż tłuszcz się rozpuści, wtedy zdejmuję rondel z palnika, wlewam wodę i odstawiam do ostudzenia.
Krok 2 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto
3
Do miski z mąką dodaję ostudzone masło z mlekiem i mieszam wszystko drewnianą łyżką. Wyrabiam ciasto mikserem dodając po jednym jajku. Wsypuję pół szklanki mąki i chwilę wyrabiam, aż ciasto stanie się miękkie i gładkie, ale będzie nadal lepiące.
Ciasto wykładam na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam przez kilka minut, podsypując blat resztą mąki (ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do dłoni).
Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Posypka cynamonowa: Cukier wsypuję do miseczki i mieszam z cynamonem.
Krok 3 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto
4
Foremkę keksową o wymiarach 10 cm na 30 cm wykładam papierem do pieczenia.
40 g masła rozpuszczam w rondelku, pozostawiam do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i wałkuję na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, smaruję roztopionym i ostudzonym masłem. Prostokątny placek kroję na 5 poprzecznych pasów (o wymiarach 30 x 10 cm).

Pierwszy pasek ciasta oprószam cynamonową posypką (1,5 łyżki), przykrywam drugim, posypuję cynamonową mieszanką, przykrywam trzecim paskiem, posypuję mieszanką, przykrywam czwartym paskiem, posypuję mieszanką, przykrywam ostatnim piątym paskiem ciasta i posypuję cukrową mieszanką.
Krok 4 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto
5
Po czym kroję złożone ciasto w poprzek na 8 równych części i układam je pionowo w keksówce. Po bokach powinno zostać trochę wolnego miejsca. Keksówkę z ciastem przykrywam i pozostawiam na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto
6
Ciasto wstawiam do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i piekę około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Po kilkunastu minutach wyjmuję ciasto z formy i studzę.
Krok 6 - Drożdżówka cynamonowa do odrywania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 11.07.2013 20:47
fajny przepis
stokrotka 11.07.2013 17:35
ale mi narobiłaś smaka
Olga_SK 11.07.2013 17:11
Pysznie wygląda! Zbieram się już od jakiegoś czasu do takiego "odrywańca" i ciągle go nie zrobiłam... W ten weekend się już nie wykręcę :)
nogawkuchni 11.07.2013 17:06
Bardzo smakowity wypiek i interesujący przepis,muszę wypróbować,bo bardzo mnie ciekawi ta drożdżówka,wygląda apetycznie,a też bardzo lubię cynamon, fajne w niej jest także to,że można ją sobie tak odrywać po kawałku do zjedzenia.
IZABELA29 11.07.2013 15:57
z cynamonem lubię robić bo lubię ten zapach podczas pieczenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak