Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mleko 1 szkl
drożdże 2 dag
cukier 1,5 łyżki
jajko 1 szt
sól szczypta
margaryna 2 łyżki
mąka 25-30 dag

Kruszonka

margaryna 5 dag
mąka 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl

Dodatkowo

śliwki 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec ze śliwkami

W ciepłym mleko rozpuść drożdże. Dodaj jajko, cukier oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Na końcu do ciasta wlej rozpuszczoną margarynę. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Z cukru, mąki oraz margaryny zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na tortownicę o śr. 22 cm. Na cieście ułóż połówki śliwek. Wierzch posyp kruszonką. Piecz około 50 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 05.10.2014 12:39
pyszne ciasto
Krystyna32 05.10.2014 11:51
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak