Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Taki zwykły ale smaczny drożdżowiec jaki robiła babcia, mama, ja (choć muszę przyznać że ciasto drożdżowe mnie nie lubi) moje córki i synowa.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:

mąka 1 kilogram
jajko 4 sztuki
drożdże 10 dag
mleko 1.5 szklanki
masło 1 sztuka
cukier 1.5 szklanki
sola 1 szczypta
cukier waniliowy 1 szczypta
rabarbar 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z rabarbarem

Masło roztapiamy i przestudzamy. Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki dodajemy łyżkę cukru i mąki. Zalewamy trochę ciepłym mlekiem lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto dodając mleko i aromat. Dodajemy też przestudzone masło. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Przekładając dorzucamy część rabarbaru a pozostałym zasypujemy wierzch ciasta i trochę rabarbar wciskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość można posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem. Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę i zasypujemy wierzch ciasta. Pieczemy do zrumienienia ok. 50-60 min w 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak