Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z rabarbarem
Masło roztapiamy i przestudzamy. Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki dodajemy łyżkę cukru i mąki. Zalewamy trochę ciepłym mlekiem lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, lekko roztrzepane jajka i cukier. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zarabiamy ciasto dodając mleko i aromat. Dodajemy też przestudzone masło. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Przekładając dorzucamy część rabarbaru a pozostałym zasypujemy wierzch ciasta i trochę rabarbar wciskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość można posmarować roztrzepanym jajkiem albo mlekiem. Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę i zasypujemy wierzch ciasta. Pieczemy do zrumienienia ok. 50-60 min w 180 stopniach.